1000000 kronor till fiskevård i min ”hemå”

Findus skänker en miljon till fiskevård i Vege å. Detta är nog den bästa julklappen en flugfiskare kan få

Under sommaren/hösten 2012 drabbades mitt klubbvatten Vege å av flera ”käftsmällar”. En sammanfattning ser ut så här:

9 augusti upptäcks att döda fiskar flyter i Vegeån. Orsaken är att Findus under ärtskörden inte klarat av att hantera avloppsmängderna och släppt ut orenat vatten. Detta gav syrebrist i ån och som lägst var syremängden 0,2 milligram per liter. Laxartad fisk kräver 9 milligram per liter för att överleva, övrig fisk runt 6 milligram per liter.

Findus gjorde stora insatser för att pumpa ut syrerikt vatten. Dock visar det sig att Findus vid ett flertal tillfällen släppt ut för höga mängder syrekrävande avfall, redan i juli släppte de ut tio gånger större mängder än överenskommet. Siffror på 4000 (upptäckta) döda fiskar nämns.

26 augusti upptäcks döda fiskar i Boserupsbäcken. Vad som orsakat detta utsläpp är oklart.

I början av september läcker dieselolja ut i Möllebäcken (troligen från ett lokalt charkföretag) och orsakar fiskdöd. Mängden av alifater och aromater är tusen gånger högre än riktvärdena, detta medför att småorganismerna dör. Livet i vattnet och på strandkanterna slås ut. Vid elfiske i slutet av oktober hittas få små öringar (som är magra) och enstaka stora öringar (som är runda). Maten är borta i bäcken så de stora öringarna äter upp de få små som finns kvar.

En arbetsgrupp av olika intressenter sattes samman i början av september med avsikt att skapa ett gemensamt krav på kompensation från Findus sida.
Efter diverse möten och telefonsamtal är det fantastiskt skönt att kunna berätta att Findus satsar en miljon kronor på fiskevårdande insatser i Vege å.
Under våren 2013 kommer en fiskevårdsplan tas fram som kommer styra hur pengarna skall användas. Det kan vara allt från rivande av hinder till utläggande av lekgrus. Mer om detta inom kort.

Jag kommer fortsätta som klubbens representant i arbetsgruppen vilket gläder mig.

Länk till Findus pressmeddelande

Sade jag God jul?

fiske-002

Annonser
Taggad , , , , , , ,

2 thoughts on “1000000 kronor till fiskevård i min ”hemå”

  1. Torbjörn Linde skriver:

    God Jul! Gratulerar! Ser ut att vara ett mycket vackert vatten.
    Boende i Värmland så finns det många små bäckar och ”älvar”, som du vet. De flesta är det fiskeförbud i, andra håller inte för ens fiske. Jag är nog lite avundsjuk på att det trots allt i södra Sverige finns en del vatten som tål att fiskas på.

  2. Mikael Pertmann skriver:

    Det är ett härligt vatten. Och med rätt insatser kommer nog mängden välmående fisk öka märkbart. Vilket gör gott även för fisket i havet, det är ju havsöring som går upp och leker i ån. Och lax!

    God jul.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: