En fjäder på marken

Mina barn förfasas inte längre av att jag -när en fasan flaxar upp vid bilvägen- skriker ”flyg in i bilen, ja gör det”…

Men vad säger egentligen lagen om att plocka material till sin flugbindning från djur man finner döda? Att en jägare kan använda vinterpälsen från ett egenskjutet rådjur är självklart, men den där döda ekorren vid vägkanten. Kan jag skära av svansen till mina streamrar i storlek 12?

Jag frågade två jurister som sysslar med jaktfrågor, en på Svenska Jägareförbundet och en på Länsstyrelsen i Skåne om vad lagen egentligen säger om att plocka fjädrar och annat från döda djur.

Och svaren blev som man kan förvänta sig när det gäller juridik både glasklara och ”det beror på”…

1. Allt dött vilt tillhör den som har jakträtten. Så en påkörd fasan du hittar på vägen får du inte plocka fjädrar från utan tillstånd från jakträttsinnehavaren. Samma gäller för den döda ekorrens svans eller det döda rådjuret.

2. Skatan som flyger in i mitt husfönster här i Löddeköpinge och dör? Yupp, fjädrarna är mina eftersom jag som fastighetsägare har jakträtten på min mark…

3. Man får aldrig plocka statens vilt, dessa skall man anmäla på telefon enligt länken.
Statens vilt

Jaktlagen 10 §
Fastighetsägaren har jakträtten på den mark som hör till fastigheten, om inte annat följer av andra stycket eller av 10 a § eller 11 §. I jakträtten ingår rätt att tillgodogöra sig vilt som omhändertas, påträffas dött eller dödas i något annat sammanhang än vid jakt, om inte annat följer av föreskrifter meddelade med stöd av 25 §. 2. En del vilt tillfaller staten och du är skyldig att anmäla att du funnit ett sådant djur dött.

33 §
Vilt av arterna björn, varg, järv, lo, myskoxe, fjällräv, utter, valar, fiskgjuse, bivråk, tornuggla, hökuggla, berguv, fjälluggla, lappuggla, slaguggla, rördrom, lunnefågel, salskrake, svarthalsad dopping, skärfläcka, gråspett, vitryggig hackspett, mellanspett, kungsfiskare, blåkråka, härfågel, sommargylling, fjällgås, skräntärna, svarttärna, storkar, örnar, glador, falkar och kärrhökar som omhändertas, påträffas dött eller dödas när sådant djur är fredat, tillfaller staten.
Älg eller hjort som påträffas död eller dödas när sådant djur är fredat tillfaller staten med de undantag som följer av 34 §. Vidare gäller att älg för vilken det betalas avgift enligt 52 c § får behållas av jakträttshavaren. Förordning (1998:1000).

4. När det gäller delar av djur, om man inte hittar själva djuret, är det inte längre så klart. Det kan vara ett fällhorn från en älg, älgbajs, hår och fjädrar. Såväl jaktlagstiftningen, tillgrepp av naturprodukter samt hittegodslagstiftningen kan vara tillämplig. Som en grov grundprincip kan man säga att har sakerna ett värde så tillfaller det jakträttsinnehavaren. Var gränsen går kan ingen säga exakt… Just att plocka fjädrar från marken i större mängd för till exempel professionell flugbindning har inte prövats i domstol. Än… men en vingpenna bör vara OK, även från örnar (enligt juristerna)…

Så är det gott folk. Var försiktiga med att binda flugor av ”road kill” utan tillstånd!

Annonser
Taggad , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: