På tur efter torsk

Jag har provat på olika fisken men aldrig varit ute på turbåt

Men torsdagen innan midsommar stack ett gäng från en annan avdelning på jobbet ut för att fiska några timmar. Jag fick hänga med för att jag hållit internutbildningar åt dem. Tjugo personer samlades i vid Ön i Malmö för att kliva på M/S Tumlaren 2. Det var folk av alla sorter, de som brukar åka ut på tur och hade med egen Ambassadeur 6000, de som någon gång metat med bambuspö vid sommarstugan och så jag. Killen som ”alla” vet är seriös flugfiskare (vilket inte är samma som att fiska mycket) och som bloggar och vet vad ål heter på latin.

Men jag har aldrig varit på turbåt och hade mest en diffus syn på hur fisket går till. Att man skall ha ett kort 40 lbs-spö med 250 grams pilk eller nått sånnt.

Det visade sig att tacklen bestod av ett haspelspö med o,40-lina, ett 60 grams drag (modell gamla Elbe Torsk) med en slö trekrok. De som hade egna grejer hade dessutom en sillhäckla ovan sina drag.

Överhandskast var förbjudna och tekniken som användes var att slunga ut tacklet, låta det sjunka till botten och sedan lyfta det upp och ned med yviga rörelser. Jag började på det sättet och fick efter några minuter den första torsken av alla. Djupet var cirka 12 meter.

Jag bytte sedan teknik och började kasta längre ut, kasten blev kanske en 2o meter med underhandskast från relingen. Min rulle var delvis lagad med en popnit i vevarmen vilket gav problem senare under dagen.

De som hade häcklor drog mest fisk, huvudsakligen småsej, men också sill och makrill krokades. Själv plockade jag en handfull fisk vid varje stopp vi gjorde, mest torsk men även andra arter.

Sammanfattning:
Himla kul var det. Jag skall absolut åka ut igen någon gång. Det var inte alls något tungt pilkharvande utan mitt eget haspelspö för gäddfisket hade klarat biffen. Men då tar jag ett blysänke med gummijigg eftersom det periodvis var så strömt att linorna stod åt sidorna från båten.
Jag tog både dagens första och största (torsk 58 cm) vilket gladde mig och dessutom befäste min hierarkist organisatoriska position som uppdragsledare på företaget… 😉

Jag fick inte mest fisk men av dem som fiskade utan häckla drog jag bra. Min teknik var att satsa på botten, låta draget sjunka och då och då stanna upp för att förvissa mig om att draget var nära botten. Hemtagning med ett spödrag och två vevvarv medan draget sjönk.

Som man kunde förvänta sig var behandlingen av fisk den gamla vanliga, småfisken fick nacken knäckt medan de stora fick sprattla i en plastlåda med vatten. Om sanningen skall fram så blev en del fiskar dödade i smyg av en ninjatorrflugefiskare medan de fiskande pysslade med annat…
När jag tog fram en priest och smackade in hjärnan på de stora fick jag höra kommentaren: ”han vet vad han gör den där Micke”.

På ett av stoppen drog alla massor av musslor

tur_05

 
Torsk och sej

tur_01

 
Nöjda medarbetare

tur_04

Dagens största skall fileas

tur_02

Annonser
Taggad , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: