Första fiskevårdsinsatsen i Vege å för Findus pengar

Steg ett, uppväxtområde i Örjabäcken

Det är kul att äntligen (som medlem i arbetsgruppen) kunna presentera en handfast åtgärd som är en följd av pengarna från Findus.

2 augusti sker första arbetet med fiskevårdande åtgärder. Det handlar om att placera ut sten i storlekar från 30 till 400 mm i Örjabäcken (Strövelstorp) för att skapa bättre lekområde och uppväxtområde för öringen. Det sker öringlek redan nu i bäcken men på ett alldeles för litet område. Mer sten kommer förbättra för öringen. Sten köps delvis in från Eslöv lastbilcentral samt skänks av lokal markägare. Klockan 10.00 den 2 augusti sker pressvisning för inbjuden media samt lokala aktörer. Naturligtvis är alla intresserade välkomna vid den träffen.

Text hämtat från pressinbjudan:

”Vid senaste årsskiftet donerade Findus Sverige AB en miljon sek. till Vegeåns Vattendragsförbund att användas i avrinningsområdet för att förbättra förutsättningarna för ökad reproduktion och därmed ett ökat fiskbestånd i ån. En arbetsgrupp bestående av en representant från vardera Vattendragsförbundet, Findus, Vegeåns fiskevårdsområde och Ekeby Sportfiskeklubb med Fredrik Lundblad som konsult har sedan årsskiftet arbetat fram en fiskevårdsplan som beskriver problem och möjligheter samt valt ut tre områden som lämpliga att starta det fysiska arbetet. Länsstyrelsen har medverkat i arbetet för att klargöra lagar och förordningar.

Länsstyrelsen har godkänt tre platser för åtgärder och överenskommelse med markägarna är klara. Avtal med markägarna är påtecknade för insatsen i Örjabäcken i Strövelstorp där arbetet påbörjas den 2 augusti.

Vegeåns Vattendragsförbund inbjuder till information om arbetet och den framtagna fiskevårdsplanen på premiärdagen alltså den 2 aug. kl. 10.00 vid Örjabäcken Aldalsvägen i Strövelstorp.”

Annonser
Taggad , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: