Örjabäcken

Exempel på vad som gjorts i Örjabäcken

Örjabäcken är ett biflöde till Vege å och har under 2 augusti fått ett gäng sten och grus som en del av fiskevårdande åtgärder.

Här exempel på bäcken före och efter åtgärderna.

Till vänster hur det såg ut innan med en lerbotten utan sten eller grus. Till höger hur det ser ut nu med lekgrus samt ett flertal stenblock. Dessa stenar fungerar både som skydd för den uppväxande öringen och som skydd mot slam. Stenarna skapar virvlar i vattnet som gör att slammet inte sjunker till botten och förstör lekgruset. En öring behöver inte mycket utrymme för att skapa ett revir men den behöver ett eget utrymme och varje sten blir ett eget mikrohabitat för en uppväxande öring.

(Foto Fredrik Lundblad)

Märkt , , , , , , ,

5 tankar om “Örjabäcken

 1. Bra jobbat och lycka till! Önskar att det fanns samma intresse för ”min” lilla å.

  • Jan-Ove Appelgren skriver:

   Jag har aldrig jobbat med fiskevårdande åtgärder, men jag har sett vad det kan leda till, har själv suttit och tittat på stor lekande öring i en bäck inte mycket större en ett dike. Inge det låter som du har intresset för ”din” å , sätt igång, du ska se att det finns ett enormt intresse och många eldsjälar

 2. Mikael Pertmann skriver:

  Tack. Som Jan-Ove skriver, det finns ofta ett stort intresse och ibland kan det vara ganska ”enkelt” att jobba med en å. Det beror förstås på vilken å det är…
  Det speciella med Vege å är att Findus lägger en miljon vilket ger en bra grund för att göra lite mer än bara ”rulla sten”. Och vi har fått till ett bra samarbete med Länsstyrelsen som även de lägger pengar på Vege å.

  Och jag är övertygad om att det om några år kommer märkas på en ökad mängd öring, både i ån och i havet.

 3. Jonas skriver:

  Det speciella med Vegeån just nu är att Findus lägger en miljon på grund av sitt utsläpp av syreförbrukande processvatten förra sommaren. De var pressade att göra något efter utsläppet, därav investeringarna i miljöförbättrande åtgärder i ån. Viktigt att påpeka. Det är inte välgörenhet från Findus. Tyvärr.
  // J

 4. Mikael Pertmann skriver:

  Hel rätt Jonas.
  Men jag vill nyansera det lite. Findus skänkte pengarna som en ersättning för de skador som orsakats men jag kan säga -efter att ha suttit på flera möten med Findus- att de känner en genuin skam eller sorg över det som skedde.
  Och Findus är inte ensamma om att åstadkomma problem i Vege å med dess biflöden men de har börjat göra något åt det med ny rening, nya rutiner samt naturligtvis pengarna de skänkte.

  En positiv effekt av dessa pengar är att vi helt plötsligt lyckats få loss pengar från fler håll, vi har förhoppningen att totalsumman kommer bli den dubbla.

  Mikael

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: