Riva dammar

Är de olönsamma skall de ned

I Vege å där jag är inblandad i fiskevårdsprojekt finns det inga kraftverk. Det är lite ovanligt i ett rinnande vatten! Däremot finns det en hel del så kallade betongklackar framförallt i Kågeröd som är ett litet samhälle vid kanten av Söderåsen. Dessa betongklackar har ofta skapats av markägaren som vill ha en vattenspegel utanför huset, med andra ord en mer stilla vattenyta där änder simmar så där gulligt. Problemet med dessa (som saknar tillstånd och därmed är olagliga) är att de förändrar vattenströmmen och vid lågvatten kan ge problem för uppvandrande fisk. Och fiskar som nejonöga kan inte hoppa över dem oavsett vattenstånd, de är ju inga hoppande fiskar… De ger också en sämre botten uppströms klacken med mjukbottnar.

Här en bild (hämtad från fiskevårdsplanen för Vege å. Foto Fredrik Lundblad

betongklack

Men det finns i andra delar av världen större betongstopp som rivs, här en artikel från Allt om flugfiske om hur man i USA faktiskt genomför rivningar av kraftverksdammar som är olönsamma eller inte används:

Allt om flugfiske: Konsten att riva en damm

Märkt , , , , ,

2 tankar om “Riva dammar

  1. Håkan Palm skriver:

    Är det OK vid också vid Åkarpsmölla? Var lite upprörda känslor i Kågerödsbygden häromåret och det talades då om att bröderna W. skulle bygga eller möjligen hade byggt ny fördämning och kraftverk där och det med LS goda minne.

  2. Mikael Pertmann skriver:

    Jag har inte koll på det området. Skall fråga runt lite. Det jag vet från rapporter är att där finns ett stationärt hinder men har bara passerat förbi på 109:an

Lämna en kommentar