Ståbord är inte bara för datorarbete

På jobbet är jag känd som ”den som höjer alla bord han står vid”.

Jag tillbringar minst 6 av 8 timmar stående vid datorn och jag är övertygad om att det har stora fördelar för min kropp och själ. Nackdelen är att jag blir trött i fötterna men så är det ju med allt, det finns gott och det finns ont. Skulle tippa att jag sedan 1998 (då jobbade jag på bildredaktionen på Sydsvenskan) på jobbet stått upp vid datorn fler timmar än jag suttit.

Jag har länge velat ha ett höj- och sänkbart bord hemma, inte bara för datorarbete utan också för annat pyssel som att limma små grejer eller göra rent teknisk utrustning. Och binda flugor… Problemet är att de är en aning för dyra, mellan 5000-8000 kronor, där går gränsen för vad jag vill investera i ett bord. Jag kan verkligen sakna den äldre modellen av Ikeas bord som inte var eldriven utan verkade genom att en tyngd drog upp bordet när man släppte en spärr. Blir nog till att bygga ett själv men det är lite pilligt eftersom vi är flera som skall använda det och vi är olika långa. Hade det bara varit för mig kunde jag smällt upp en fast bänk med en höjd av 115 cm…

Men nu i helgen passade jag på att rigga upp ett bord i det rum som till våren skall bli en av döttrarnas sovrum. Vi har målat taket vitt och håller på att skissa lite på hur rummet skall bli med möbler och färger.

Jag tog ett äldre kontorsbord och ställde det på ett par trälådor så höjden blev lagom för mig, så underarmarna precis vilar på bordet när de är i 90 graders vinkel.

Kommer använda bordet ett tag för att binda flugor och göra filmredigering. Blir trevligt att slippa sitta ned när jag jobbar hemma.

Jag förvånas lite över att jag aldrig sett andra binda stående men det kan nog vara så att ståbord förknippas med datorarbete. Jag tycker det känns mycket friare att stå upp, jag spänner inte axlarna och kan med stor lätthet gå iväg för att hämta saker. Behöver inte belamra bordet med material utan kan ha fjädrar och annat i hyllorna bakom mig.

Jag tycker också jag blir mer fokuserad när jag står upp och jobbar, lite som en boxningsring där jag hela tiden har en lättrörlig kropp som sparrar mot bindstädet.

Vi får se hur väl det fungerar, jag känner mig positiv och ser fram mot kommande maratonlopp!

bord

Märkt , , , , , , ,

3 tankar om “Ståbord är inte bara för datorarbete

 1. Marcus loranga Zetterblad skriver:

  Väldigt intressant läsning!
  Jag har själv funderat på Ikeas höj och sänkbara bord, just för att ha till stående bindning.

  Tack för en mycket matnyttig blogg!

  Med vänlig hälsning,
  Marcus loranga zetterblad

 2. Mikael Pertmann skriver:

  Jag tror nästan vi kommer investera i ett Ikeabord till hela familjen, sedan kommer jag bygga en fast station anpassad bara för mig.
  Tack för vänlig kommentar om min blogg!

 3. Jeanna Qvarnström skriver:

  Hej, du har ett PM på Facebook från mig! Mvh ..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: