Jag

Flerbarnsfar – Flugfiskare – Fundersam – Fyrtionio år – Född i Bohuslän

548417_10150929281156127_945379260_n

Nej, mitt fiske började inte med smygande efter bäcköring med en skuren slana som spö och en maskburk i fickan. Inte heller följde jag min pappa ut på sjön och fiskade efter gädda med kastspö.

Jag lärde mig fiska i havet utanför Lysekil, i farföräldrarnas eka. Med grov lina som som jag höll i handen och fisken var vitling och plattfisk. Ibland var det nät eller ryssjor och stundtals kokade vattenytan av jagande makrill.

Fiske i sjöar eller åar förekom inte med undantag av våra resor till Finland då någon av mina morbröder tog med mig ut på en stunds resultatlöst kastande efter gädda.

Så i högstadiet kom metet in i mitt liv! Många flugfiskare föraktar metet men för mig har det givit mycket. Jag lärde mig C&R, att fiska hullinglöst, att inte dra upp mängder med fisk utan att målmedvetet ”jaga” en bestämd art eller en fisk jag såg i ytan. Och att sitta med kompisar under sommarnätter och höra de stora sutarna ta betet ute i mörkret för att sedan cykla till skolan på morgonen… det var bra för mitt själsliv som tonåring.

Mitt flugfiske började runt 1980 med att jag först behövde flugor till mitt havsöringfiske i Bohuslän. Vi hade nästan alltid upphängare framför våra slanka små silverdrag men bra upphängarflugor var svåra att få tag i. Så jag började binda dem själv och till slut ledde det till att jag började flugfiska också. Det var flugfiske efter havsöring, abborre och ett par turer till Glomma för fiske efter harr och öring. Efter några år blev det dock ett långt uppehåll med flugfisket och 2009 började jag på nytt med att fiska fluga. Denna gång med ett grafitspö (mitt första) och WF-lina! Min första regnbåge på fluga tog jag 2010 och min första bäcköring samma år.

Nu har jag hyfsad koll på både flugfiske och flugbindning och jag gläds åt att ha sju skånska åar att fiska i. Det jag nu lägger en del tid på är att arbeta med fiskevård i Vege å, jag sitter bland annat i den arbetsgrupp som förvaltar den miljon kronor Findus satsar på fiskevårdande åtgärder.

The hard facts:

Född i Uddevalla och bor nu i Löddeköpinge.
Ett gäng döttrar, fru och hus. En uppblåsbar kanot, en gummibåt och en Fishcat4.
Favoritflugor är; Chernobyl Ant, CDC&Elk, Flickslända, no hackle, Streaking Caddis. För öringen alltså…
All utrustning är köpt på rea eller budgetmärken.
Binder på Regalstäd.
Arbetar med museers bildsamlingar. Har arbetat som reklamfotograf och kommunikatör. Och bilmålare på Saab i Trollhättan 1986-87.

En tanke på “Jag

  1. Karin Lövestam-Öberg skriver:

    Hejsan!
    Här sitter jag och läser sidor jag aldrig gjort tidigare för att försöka begripa vilken typ av fjädrar som ni flugfiskare använder. Jag har höns av olika sorter och varje gång vi slaktar tuppar tänker jag att ”dessa vackra fjädrar måste gå att använda för någon- kanske till flugfiske eller smycken” . Har alla möjliga olika tuppar och med olika både fjäderkvalité och färg. Skulle gärna se att de kom till nytta istället för att bli rävmat. Hör gärna av dig du som vill testa så kan vi se om de går att använda! Hälsningar Karin i Sunne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: