Dunkrok?

Som alla andra trodde jag länge att flugfisket uppfanns i England. Men nu vet vi att flugfiskat har människor troligen gjort i minst åttatusen år (lär finnas egyptiska avbildningar av flugfiskare) och att flugfisket länge varit en variant av att meta. Någon gång tyckte någon att det var jobbigt att byta mask-larv-gräshoppa och testade att göra en konstgjord. Det fungerade…

Och Dunkrok är en gammal benämning på en fluga gjord av en bit fjäder och garn, just en sådan som drängarna i gamla Sverige knöt på fiskelinan när de kopplade av med en stunds bäckmete i skogarna. Och jag som står med en fot i det gamla -jag gillar att binda enkla spiders med bara tråd och skogsfågelhackel- och en fot i det nya med foam och CDC, jag tycker om ordet ”dunkrok”.

Min ambition på denna blogg är att skriva om mitt fiske. Eftersom jag har en stor familj och andra intressen än bara flugfiske har jag lite tid för fiske och flugbindning. Jag kommer inte skriva om fiske i ”Lappland” eller visa bilder på stora öringar. Utan mer åt vad jag tänker om flugfiske, tips formade av mina år som sportfiskare och jag vill gärna skriva om sådant som andra inte gör. Pinsamheter, varför jag ibland tröttnar på flugfiskefilmer, saker jag upptäckt men aldrig läst om och annat.

En liten artikel från Rackelhanen: ”Dunkrokstillverkning på 1940-talet

2 tankar om “Dunkrok?

 1. Troutpassion skriver:

  Trevlig blogg!
  Jag fiskar annorlunda, mer under ytan, men torrflugfisket har ju helt klart sin charm.

  • Mikael Pertmann skriver:

   Tack för responsen. Jag fiskar faktiskt inte enbart torrt, hälften av bäcköringfisket är med flymfer och havsöringfisket är med streamrar (och räkor).
   Men i de små åar jag ofta fiskar på väg från jobbet passar torrt ganska bra, de är knappt knädjupa och en Klinkhåmer är mumma för öringen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: