Stewart’s Black Spider

Jag tycker det är intressant att läsa om äldre tiders flugfiske och en de mest kända och klassiska flugorna är Stewart’s Black Spider som blev känd genom skotten WC Stewart och hans bok: ”The Practical Angler or The Art of Trout Fishing More Particularly Applied to Clear Water” som publicerades 1857. Jo, de gillade långa titlar på den tiden…

Länk till boken: https://archive.org/details/arttroutangle00stewrich/page/94/mode/2up

Värt att minnas att det var inte Stewart som skapade flugan, det gjorde en man vid namn James Ballie.

Vi känner ju till fisket i de södra delarna av England, Franks Sawyers hemmavatten men fisket i norra England och Skottland påminner ofta mer om våra svenska vatten med stenar och överhängande träd och inte lika många kalkströmmar.

Stewart’s Black Spider dyker ibland upp i artiklar och det är en enkel fluga som kan vara värd att prova. Men en sak man ofta missar -kanske för att det inte är lika fiiint- är att flugan oftast fiskades på ett tackel med flera flugor för att öka fångstchanserna. Stewart beskriver i sin bok att i hårdare ström är det viktigt att inte ha flugorna för långt isär för då minskar chansen för fisken att se i alla fall en av dem när tafsen passerar fisken.

Från Stewart’s bok. Hur man riggar flugorna

Flugan fiskas helst uppströms, när man svingar den med ett nedströms kast så pressar strömmen ihop hacklet för mycket och Stewart skriver att då passar en vingad våtfluga bättre för den behåller formen.

Här en Black Spider jag band igår.
En krok i storlek 14 Maruto D31, egentligen skall kroken ha lite kortare skaft men de kortskaftade krokar jag har är… …tja… …för kortskaftade.
Hackel är från starens nacke och fjäderstrålarna skall vara lika långa som krokskaftet.
Man lindar en bindtråd -i original en brun- ned till halva skaftlängden, fäster fjädern i spetsen.

Skinn med fjädrar från Stare

Sedan tvinnas fjäder och bindtråd med några varv och man lindar framåt mot krokögat. Fäster, klipper fjädern och gör knut.

Måttar in rätt storlek på fjäder

Resultatet blir en ful liten enkel fluga som Stewart ansåg vara den mest effektiva fiskeflugan i strömmande vatten. Ju mer sliten den blir desto bättre fiskar den. Därför kan den vara lite buskig i början, efter några fiskar har en del av hacklet försvunnit och den blir då en bättre fluga.

Stewart’s Black Spider
Märkt , , , , , , ,

Lämna en kommentar